You are here

EARssentials: Concepts and Techniques of Contemporary Hearing Research 2016

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon
Pinterest icon

An Introductory Course for Scientists and Those Interested in Science

July 18-22, 2016
National Institutes of Health
Bethesda, MD

This free, week-long course, hosted and taught by scientists at the National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD), part of the National Institutes of Health (NIH), will provide students with an overall conceptual view of the auditory system as well as hands-on exposure to laboratory techniques unique to research on the inner ear.

The primary audience for this course is new intramural NIDCD trainees, including post-doctoral, graduate, post-baccalaureate, and summer students. Scientists from other institutions are welcome to attend as well. The course will also be useful for other interested individuals who want to learn about concepts related to the auditory system.

The class is divided into two segments:

  • Lecture sessions in the mornings, in which scientists introduce and discuss a wide array of concepts related to the auditory system. Lectures are open to all who register. Contact Elyssa Monzack, Ph.D., for more information.
  • Hands-on laboratory sessions in the afternoon. Each session will feature a different technique commonly used in hearing and balance research. All lab sessions are now full.

All lectures will be held in building 49, room 1A51/1A59.  All laboratory sessions will held in the Porter Neuroscience Research Center, building 35A.

Monday, July 18
Time Presentation
8:30-9:00 a.m

Course introduction—Elyssa Monzack
(30 min)

9:00-10:00 a.m.

Lecture: Introduction to the auditory system—Andrew Griffith
(60 min)

10:00-10:20 a.m.

Auditory system Q&A
(20 min)

10:20-10:35 a.m. Break
(15 min)
10:35-11:35 a.m.

Lecture: Auditory mechanics and the traveling wave—Kelly King
(60 min)

11:35-11:55 a.m.

Auditory mechanics Q&A
(20 min)

11:55 a.m.-
1:00 p.m.

Lunch break

1:00-1:45 p.m.

Lecture: History of auditory research—Matthew Kelley
(45 min)

1:45-6:00 p.m.

Laboratory session: Auditory brainstem response/distortion product otoacoustic emissions—Tracy Fitzgerald/Elizabeth Wilson

Tuesday, July 19
Time Presentation
8:30-9:30 a.m.

Lecture: Introduction to the vestibular system—Christopher Zalewski
(60 min)

9:30-9:50 a.m.

Vestibular system Q&A
(20 min)

9:50-10:00 a.m.

Break
(10 min)

10:00-
10:55 a.m.

Lecture: Development of the inner ear—Doris Wu
(55 min)

10:55-11:05 a.m.

Break
(10 min)

11:05 a.m.-12:00 p.m.

Lecture: Spiral ganglion—Thomas Coate (55 min)

12:00-1:00 p.m.

Lunch break

1:00-4:30 p.m.

Laboratory session: Dissection of cochlea and utricle—Matthew Kelley/Lisa Cunningham labs

4:30-6:00 p.m.

Lab tutorial: Inner ear paint fill demonstration—Doris Wu


Wednesday, July 20
Time Presentation
8:30-9:30 a.m.

Lecture: The stereocilia bundle and mechanotransduction (I)—Gwenaelle Geleoc
(60 min)

9:30-9:40 a.m.

Break
(10 min)

9:40-10:40 a.m.

Lecture: The stereocilia bundle and mechanotransduction (II)—Gwenaelle Geleoc
(60 min)

10:40-10:50 a.m. Break
(10 min)
10:50-11:50 a.m.

Lecture: Hair cells/hair cell death/age-related hearing loss/protection—
Lisa Cunningham
(60 min)

11:50 a.m.-1:00 p.m.

Lunch break

1:00-3:30 p.m.

Laboratory session: Scanning electron microscopy
—Inna Belyantseva/Evan Krystofiak

Laboratory session: Confocal and live imaging microscopy—Elizabeth Driver

 

3:30-6:00 p.m.

Laboratory session: Transmission electron microscopy
—Ronald Petralia

Thursday, July 21
Time Presentation
8:30-9:30 a.m.

Lecture: Hair cell regeneration—Matthew Kelley
(60 minutes)

9:30-9:40 a.m.

Break
(10 min)

9:40-10:40 a.m.

Lecture: The hair cell synapse—Paul Fuchs/Catherine Weisz
(60 min)

10:40-10:50 a.m.

Break
(10 min)

10:50-11:50 a.m.

Lecture: Efferent regulation of auditory function—Paul Fuchs/Catherine Weisz
(60 min)

11:50 a.m.-1:00 p.m.

Lunch break

1:00-3:30 p.m.

Laboratory session: Confocal and live imaging microscopy—Elizabeth Driver

Laboratory session: Transmission electron microscopy
—Ronald Petralia

Laboratory session: Scanning electron microscopy
—Inna Belyantseva/Evan Krystofiak

3:30-6:00 p.m.

 


Friday, July 22
Time Presentation
8:30-
9:30 a.m.

Lecture: Lateral line—Katie Kindt
(60 min)

9:30-9:40 a.m. Break
(10 min)
9:40-10:40 a.m.

Lecture: Genetics of hearing loss—Thomas Friedman
(60 min)

10:40-10:50 a.m.

Break
(10 min)

10:50-11:35 a.m.

Lecture: Clinical treatments — Michael Hoa
(45 Min)

11:35 a.m.-12:30 p.m.

Lunch break

12:30-1:15 p.m.

Lecture: Introduction to gene profiling and bioinformatics—Michael Kelly
(45 min)

1:15-6:00 p.m.

Laboratory session: Mouse genetics
—TBA

Laboratory session: Zebrafish orientation—Katie Kindt

 

Faculty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact information

Reservations are required for all sessions. To attend a lecture, contact Dr. Monzack. All lab sessions are currently full.

Microscope images of dyed tissue samples

Event Location: 

National Institutes of Health, Bethesda, MD

Last Updated Date: 
July 6, 2016