Skip to main content
Text Size: sML

EARssentials: Concepts and Techniques of Contemporary Hearing Research

An Introductory Course for Scientists and Those Interested in Science

July 6 – 10, 2015
Porter Neuroscience Research Center
35A Convent Drive, GF610
National Institutes of Health
Bethesda, MD


On this page:

This free, week-long course, hosted and taught by scientists at the National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD), part of the National Institutes of Health (NIH), will provide students with an overall conceptual view of the auditory system as well as hands-on exposure to laboratory techniques unique to research on the inner ear.

The primary audience for this course is new intramural NIDCD trainees, including post-doctoral, graduate, post-baccalaureate, and summer students. Scientists from other institutions are welcome to attend as well. The course will also be useful for other interested individuals who want to learn about concepts related to the auditory system.

The class is divided into two segments:

  • A lecture session, usually in the mornings, in which scientists introduce and discuss a wide array of concepts related to the auditory system. Each talk will begin with an overview of essential topics. Lectures are open to all who register. Contact Elyssa Monzack for more information.
  • Afternoon hands-on laboratory experience. Lab sessions are currently full.

Top

All lectures held in the Porter Neuroscience Research Center, 35A/GF610.

Monday, July 6

8:30-9:00 a.m.

Course Introduction
(30 min)

9:00-10:00 a.m.

Lecture: Introduction to the auditory system—Andrew Griffith
(60 min)

10:00-10:20 a.m.

Auditory system Q&A
(20 min)

10:20-10:35 a.m. Break
(15 min)
10:35-11:35 a.m.

Lecture: Auditory mechanics and the traveling wave—Kelly King
(60 min)

11:35-11:55 a.m.

Auditory mechanics Q&A
(20 min)

11:55 a.m.-
1:00 p.m.

Lunch break

1:00-1:45 p.m.

Lecture: History of auditory research—Matthew Kelley
(45 min)

1:45-6:00 p.m.

Laboratory session: Auditory Brainstem Response/Distortion Product Otoacoustic Emissions—Tracy Fitzgerald and Elizabeth Wilson

 

Tuesday, July 7

8:30-9:30 a.m.

Lecture: Introduction to the vestibular system—Christopher Zalewski
(60 min)

9:30-9:50 a.m.

Vestibular system Q&A
(20 min)

9:50-10:00 a.m.

Break
(10 min)

10:00-
10:55 a.m.

Lecture: Development of the inner ear—Doris Wu
(55 min)

10:55-11:05 a.m.

Break
(10 min)

11:05 a.m.-12:00 p.m.

Lecture: Spiral ganglion—Thomas Coate (55 min)

12:00-1:00 p.m.

Lunch break

1:00-4:30 p.m.

Laboratory session: Dissection of cochlea and utricle—Kelley/Cunningham Labs

4:30-6:00 p.m.

Lab tutorial: Inner ear paint fill demonstration—Doris Wu

 


 

Wednesday, July 8

8:30-9:30 a.m.

Lecture: Hair cells/Hair cell death/age related hearing loss/protection—Lisa Cunningham
(60 min)

9:30-9:40 a.m.

Break
(10 min)

9:40-10:40 a.m.

Lecture: Structure of the stereocilia bundle—
Bechara Kachar
(60 min)

10:40-10:50 a.m. Break
(10 min)
10:50 a.m.-12:00 p.m.

Lecture: Hair cell transduction—
Gregory Frolenkov
(70 min)

12:00-1:00 p.m.

Lunch break

1:00-6:00 p.m.

Laboratory session: Confocal and live imaging microscopy—Betsy Driver

 

Thursday, July 9

8:30-9:30 a.m.

Lecture: Hair cell regeneration—Michael Hoa
(60 minutes)

9:30-9:40 a.m.

Break
(10 min)

9:40-
10:40 a.m.

Lecture: The hair cell synapse—Paul Fuchs
(60 min)

10:40-
10:50 a.m.

Break
(10 min)

10:50-
11:50 a.m.

Lecture: Efferent regulation of auditory function—Paul Fuchs
(60 min)

11:50 a.m.-
1:00 p.m.

Lunch break

1:00-6:00 p.m.

Laboratory session: Scanning Electron Microscopy
—Inna Belyantseva

Laboratory session: Transmission Electron Microscopy
—Ronald Petralia

 


 

Friday, July 10

8:30-
9:30 a.m.

Lecture: Lateral line—Katie Kindt
(60 min)

9:30-9:40 a.m. Break
(10 min)
9:40-10:40 a.m.

Lecture: genetics of hearing loss—Thomas Friedman
(60 min)

10:40-10:50 a.m.

Break
(10 min)

10:50-11:50 a.m.

Lecture: Introduction to gene profiling and bioinformatics—Robert Morell
(60 min)

11:50 a.m.-1:00 p.m.

Lunch break

1:00-6:00 p.m.

Laboratory session: Mouse genetics
—Meghan Drummond

 

Laboratory session: Zebrafish orientation—Katie Kindt

 


 

Top

Faculty

Inna Belyantseva, M.D., Ph.D.
Thomas Coate, Ph.D.This link will open a non-federal website in a new window.
Lisa Cunningham, Ph.D.
Betsy Driver, Ph.D.
Meghan Drummond, Ph.D.
Tracy Fitzgerald, Ph.D.
Thomas Friedman, Ph.D.
Gregory Frolenkov, Ph.D.This link will open a non-federal website in a new window.
Paul Fuchs, Ph.D.This link will open a non-federal website in a new window.
Andrew Griffith, M.D., Ph.D.

Michael Hoa, M.D.
Bechara Kachar, M.D.
Matthew Kelley, Ph.D.
Katie Kindt, Ph.D.
Kelly King, Au.D., Ph.D.
Robert Morell, Ph.D.
Ronald Petralia, Ph.D.
Elizabeth Wilson, B.S.
Doris Wu, Ph.D.
Christopher Zalewski, Ph.D.


Top

Contact information

Reservations are required for all lecture and laboratory sessions. To attend a lecture or inquire about space in a laboratory session, contact Elyssa Monzack.

 

PDF files require a viewer like the free Adobe ReaderThis link will open a non-federal website in a new window..

Top