Skip to main content
Text Size: sML

NIDCD/ORD Workshop on Brain Computer Interfaces for Speech Synthesis

Day 1, Thursday – May 25, 2006

Hyatt Regency, Bethesda, MD

Time Event Speaker

7:30

Registration

 

8:00

Welcome – Orientation (15 min.)

Lana Shekim, Ph.D.,

Roger Miller, Ph.D.

8:15

The Locked-in Patient: Current Best Practices for Care

and Rehabilitation (45 min.)

David Beukelman, Ph.D.

9:00

Locked in Patient: Initial progress with BCI (60 min.)

Phil Kennedy, M.D., Ph.D.

10:00

Coffee Break (15 min.)

 

10:15

BCI - EEG and other Minimally Invasive Methods (45 min.)

Theresa Vaughn

11:00

BCI - ECoG Electrodes and Conservatively Invasive Methods (45 min.)

Erik Edwards, Ph.D.

(Robert Knight, M.D. Lab)

11:45

Lunch (75 min, Group Lunch at Hyatt)

 

1:00

Low Bandwidth Communication Technologies (45 min.)

Carol Espy-Wilson, Ph.D.

1:45

Round Table Discussion: (45 min.)

Minimally Invasive Approaches of BCI Control and Speech Synthesis

 

2:30

Coffee Break (15 min.)

 

2:45

Learning BCI Control of an Arm Prosthesis (45 min.)

Meel Velliste, Ph.D.

(Andy Schwartz, Ph.D. Lab)

3:30

Neural Control of Fine Motor Movement and Speech (45 min.)

Michael Weinrich, M.D.

4:15

Contemporary Designs for Recording Electrodes:

Cyberkinetic Electrode (45 min.)

Leigh Hochberg, M.D., Ph.D.

5:00

Contemporary Designs for Recording Electrodes:

Michigan Electrode (45 min.)

Pamela Bhatti

(Ken Wise, Ph.D. Lab)

5:45

Adjourn

 

6:30

Informal group dinner in Bethesda

 

Day 2, Friday – May 26, 2006

Time Event Speaker

8:00

Cortical Implant Technology: Lessons Learned from Cortical

Stimulation in the Occipital Cortex (45 min.)

Philip Troyk, Ph.D.

8:45

Speech Synthesis from High Bandwidth BCIs:

Lessons Learned from the Cochlear Implant (45 min.)

Leslie Collins, Ph.D.

9:30

Statistical Analysis of Neural Responses for

Communication Technologies (45 min.)

Anthony Brockwell, Ph.D.

10:15

Coffee Break (15 min.)

10:30

Using laryngeal nerve output and speech synthesis to improve

electrolarynx communication (45 min.)

Robert Hillman, Ph.D.

11:15

Round Table Discussion: (45 min.) Clinical Issues for Invasive Approaches, User Training, and Rehabilitation

12:00

Wrap-up and final panel recommendations (15 min.)

12:30

ADJOURN