Skip to main content
Text Size: sML

NIDCD Workshop: Brain Stimulation for Treatment of Tinnitus

Lister Hill Auditorium
National Institutes of Health
Bethesda, Md.
August 13 – 14, 2009

Agenda

Thursday, August 13

7:00 a.m. Registration
 
8:00 – 8:15 a.m. Opening remarks
James F. Battey, Jr., M.D., Ph.D.

Overview

8:15 – 9:15 a.m. Current treatment options for tinnitus
Richard Tyler, Ph.D.
9:15 – 9:45 a.m. Tinnitus in veteran populations
Lucille Beck, Ph.D.
9:45 – 10:15 a.m. Traumatic brain injury in military populations
Michael Hoffer, M.D.
10:15 – 10:55 a.m. Coffee break and poster viewing (40 minutes)
 

Auditory Brainstem Processing & Tinnitus

10:55 – 11:25 a.m. Hyper/hypoactivity as model for tinnitus
Jim Kaltenbach, Ph.D.
11:25 – 11:55 a.m. Pathway plasticity as model for tinnitus
Susan Shore, Ph.D.
11:55 a.m. – 1:10 p.m. Lunch (on your own, 75 minutes)
 
1:10 – 1:40 p.m. Treatment strategies based on the cochlear implant
Fan-Gang Zeng, Ph.D.
1:40 – 2:10 p.m. Electrical stimulation of the cochlear nucleus
Victor Pikov, Ph.D.
2:10 – 2:40 p.m. Inferior colliculus processing and tinnitus
Brad May, Ph.D.
2:40 – 3:10 p.m. Auditory midbrain implant applications for tinnitus
Thomas Lenarz, M.D., Ph.D.
3:10 – 3:40 p.m. Coffee break and poster viewing (30 minutes)
 
3:40 – 4:40 p.m. Round table discussion (60 minutes)
(Kaltenbach, May, Pikov, Salvi, Shore, Tyler, Zeng)
  Poster viewing until 5:30 p.m.
5:30 p.m. Adjourn Day 1
 

Friday, August 14
Cortical Processing, Injury & Tinnitus

8:00 – 8:30 a.m. Imaging studies of acoustic and phantom cortical activity
Josef Rauschecker, Ph.D.
8:30 – 9:00 a.m. Barotrauma: Inferences from animal studies
Carey Balaban, Ph.D.
9:00 – 9:30 a.m. Neuromonics tinnitus treatment
Winnie Keller, M.S. 
9:30 – 10:00 a.m. Coffee break and poster viewing (30 minutes)
 
10:00 – 10:30 a.m. Transcranial stimulation: Magnetic and direct current
Jay Piccirillo, M.D.
10:30 – 11:00 a.m.

Basic human auditory cortex research using electrical stimulation methods
Matthew Howard, M.D.

11:00 – 11:30 a.m. Cortical stimulation for tinnitus
Brian Kopell, M.D.
11:30 – 12:30 p.m. Round table discussion (60 minutes)
(Balaban, Beck, Hoffer, Howard, Keller, Kopell, Piccirillo, Rauschecker)
12:30 – 1:30 p.m. Lunch (on your own, 60 minutes)
 

Multi-System Processing & Tinnitus

1:30 – 2:00 p.m. Multimodal inputs to auditory processing
Richard Salvi, Ph.D.
2:00 – 2:30 p.m. Using vagus nerve stimulation to direct plasticity for the treatment of tinnitus
Michael Kilgard, Ph.D.
2:30 – 3:00 p.m. Coffee break and poster viewing (30 minutes)
 
3:00 – 3:30 p.m. Deep brain stimulation
Ali Rezai, M.D.
3:30 – 4:00 p.m. Brain stimulation for tinnitus: Regulatory considerations
Eric Mann, M.D., Ph.D.
4:00 – 5:00 p.m. Round table discussion (60 minutes)
(Howard, Kilgard, Mann, Rezai, Salvi)
5:00 p.m. Meeting adjourns
 

Top